Poate fi considerată sănătatea mintală un criteriu de discriminare sau hărțuire la locul de muncă?

4 martie 2025,

între 14:00 – 16:00

Cristian Jura

00days
00hours
00minutes
00seconds
00days
00hours
00minutes
00seconds

Evenimentul formează obiectul procedurii de aprobare în principiu de către INPPA. Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activitaților de pregatire profesională continuă, aprobată de Consiliul U.N.B.R.

Despre webinar

Webinarul nu este doar un curs sau o prelegere, ci o prezentare practică susținută de un specialist în domeniul combaterii discriminării și hărțuirii, care își împărtășește cunoștințele și experiența practică în acest domeniu.

Vor fi prezentate și analizate provocările unui domeniu relativ nou – combaterea și sancționarea tuturor formelor de discriminare – precum și ale unui posibil criteriu nou, dar tot mai prezent în societatea românească: sănătatea mintală.

Webinarul se va concentra asupra sănătății mintale ca potențial criteriu de discriminare sau hărțuire.

Tematica

  • Ce este sănătatea mintală?
  • Sănătatea mintală ca și potnețial criteriu de discriminare
  • Tipuri de discriminare, tipuri de hărțuire
  • Discriminare și hărțuire vs. conflict de muncă
  • Principii de analiză ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în gestionarea cauzelor de discriminare și hărțuire

Beneficii Participanți

  • Participanții se vor familiariza cu conceptele de discriminare directă, discriminare indirectă, formele de hărțuire și cu abordarea a unei cauze în acest domeniu, cu dreptul substanțial și cu normele procedurale aplicabile, din perspectiva sănătății mintale.
  • Vor fi expuse într-o manieră condensată informații mai greu accesibile și de importanță capitală tuturor celor care sunt deja implicați în domeniul dreptului muncii, al combaterii discriminării și a gestionării cauzelor de hărțuire morală la locul de muncă.

Public țintă

  • Avocați
  • Consilieri juridici
  • Departamente de HR

Speaker: Cristian Jura

Profesor universitar, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din anul 2014; Profesor asociat, Facultatea de Drept, ASE; Secretar de stat, membru al Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării din anul 2010; Reprezentant al României la Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței/ECRI din cadrul Consiliului Europei din anul 2018; Formator la Institutul Național pentru Pregătirea, Perfecționarea Avocaților INPPA, la Institutul Național al Magistraturii INM și la Colegiul Consilierilor Juridici, București.

Speaker: Ana Giurgiuca

Este Președintele Asociației de Psihiatrie și Psihoterapie din România. Își desfășoară activitatea clinică de medic primar psihiatru în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Alexandru Obregia” și pe cea didactică ca Șef Lucrări la Disciplina Psihiatrie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București.

Dr. Giurgiuca este implicată în activități clinice, educaționale și de cercetare în domeniul tulburării bipolare, având ca arie specială de interes psihopatologia fenomenologică.

În prezent este președinte al Comisiei de Psihiatrie din cadrul Colegiului Medicilor din România, membru al Comisiei de Psihiatrie din cadrul Ministerului Sănătății, membru delegat al României în domeniul psihiatriei și sănătății mintale în cadrul UEMS (Union Européenne des Médecins Spécialistes), Comisiei Europene și Secțiunii de Educație a World Psychiatric Association.

Speaker: Marina Oțelea

Prof. Dr. Marina Ruxandra Oțelea este profesor universitar la disciplina de Medicina Muncii în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Întreaga sa carieră medicală a fost dedicată înțelegerii interacțiunilor dintre mediu și corpul uman. Dr. Oțelea a participat, în calitate de investigator principal sau coordonator al echipei române, la patru proiecte internaționale, a coordonat două studii naționale și a fost membru în mai multe proiecte internaționale și naționale.

Experiența principală a Dr. Oțelea constă în supravegherea medicală a lucrătorilor expuși la riscuri ocupaționale și în diagnosticul și tratamentul bolilor profesionale. A lucrat în diverse echipe multidisciplinare, abordând tulburări legate de mediu și de muncă. Această experiență se reflectă în capitolele publicate în trei cărți internaționale, șase cărți sau ghiduri editate în România și 62 de articole în reviste indexate în Web of Science, acumulând peste 1000 de citări și un indice H de 14.

În prezent, este președintele Societății Române de Medicina Muncii.

Detaliile evenimentului

Wolters Kluwer România SRL are dreptul să modifice datele de desfășurare ale evenimentelor sau să anuleze evenimentul, aceste informații fiind transmise în termen de 3 zile lucrătoare înainte de data stabilită inițial.

PREȚ

450 lei

Diplomă participare

Voucher Sintact (15 zile)

Prețul nu include TVA (19%)

PREȚ

3150 lei

1260lei/pachet

Prețul nu include TVA (19%)

CÂND ȘI UNDE

4 martie 2025, orele 14:00 - 16:00

În cazul neparticipării în data de desfășurare a evenimentului, suma achitată nu se restituie, având posibilitatea de a vizualiza înregistrarea evenimentului timp de 5 zile de la data desfășurării acestuia.

Pachet Webinare:

7 Perspective esențiale asupra discriminării și hărțuirii


Campanii publicitare sancționate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

Webinarul se va concentra asupra elementelor care ar putea fi considerate ca discriminatorii într-o campanie publicitară și care sunt repercursiunile în cazul în care se constată că o campanie conține elemente discriminatorii...vezi descrierea completă aici

Poate fi considerată sănătatea mintală un criteriu de discriminare sau hărțuire la locul de muncă?

Webinarul se va concentra asupra sănătății minteale ca potențial criteriu de discriminare sau de hărțuire...vezi descrierea completă aici

Provocările revenirii din concediul de maternitate

Webinarul se va concentra asupra drepturilor și obligațiilor angajatului, dar și ale angajatorului atunci când o persoană revine din concediul de maternitate...vezi descrierea completă aici

Intersecția dintre OG 137/2000 și Legea 202/2002 privind discriminarea și egalitatea de șanse

Webinarul se va concentra asupra asemănărilor și a deosebirilor dintre cele 2 acte normative, inclusiv asupra sancțiunilor pe care Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării le poate aplica în temeiul Legii 202/2002...vezi descrierea completă aici

Cum să elaborăm un plan anti-hărțuire

Webinarul se va concentra asupra avantajelor și dezavantajelor elaborării Planului Anti Hărțuire și la riscurile la care se supune un angajator dacă nu are elaborat și implementat un astfel de plan...vezi descrierea completă aici

Principii de analiză a cazurilor de discriminare și hărțuire

Webinarul se va concentra asupra principiilor de analiză pentru a putea face o evaluare obiectivă a unei cauze depuse la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării...vezi descrierea completă aici

Evoluția jurisprudenței în cazurile de hărțuire și discriminare

Vor fi prezentate și analizate provocările unui domeniu relativ nou (combaterea și sancționarea tuturor formelor de discriminare) și a evoluțiilor jurisprudențiale ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării...vezi descrierea completă aici

În cazul neparticipării în data de desfășurare a evenimentului, suma achitată nu se restituie, având posibilitatea de a vizualiza înregistrarea evenimentului timp de 5 zile de la data desfășurării acestuia.

Poate fi considerată sănătatea mintală un criteriu de
discriminare sau hărțuire la locul de muncă?

4 martie 2025, orele 14:00 – 16:00, online