© Toate drepturile rezervate S.C. Wolters Kluwer Romania SRL; 
    Cod Fiscal RO8451308 / Reg. Com. J40/4017/1996;
    Tel: 031.224.41.95; Email: marketing@wkro.ro

Pentru mai multe informații vă stăm la dispoziție!
Alina Alexe: 0737 733 450;  

alina.alexe@wolterskluwer.com

SUNĂ ACUM!

   Sesiunea II      17 mai 2021

Descrierea evenimentului

În foarte scurt timp va fi operațional Parchetul European. Noua instituție a Uniunii Europene are ca scop declarat combaterea eficientă a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii și a infracțiunilor indisolubil legate de acestea.

În cadrul webinarului speakerii vor realiza o analiză structurată a EPPO, fiind prezentate atât scopul, statutul și structura Parchetului European (European Public Prosecutor’s Office), cât și competența materială a acestuia (determinată după valoarea prejudiciului, dar și după alte criterii subiective), modalitățile de sesizare sau de evocare a unei cauze, regulile ce atrag validitatea actelor procesuale, regulile de administrare și evaluare a probelor, măsurile procesuale, modalitatea de desfășurare a investigației penale și de sesizare a instanței, procedurile judiciare de verificare a legalității și loialității procedurilor și ale administrării probelor, cooperarea judiciară cu statele membre neparticipante ori cu state terțe.

Datorită amplorii temei abordate, webinarul va fi împărțit în două părți: 

1.    Prima parte având scopul familiarizării participanților cu instituția Parchetului European (fiind prezentate structura și principiile EPPO, alături de cadrul legal și normele generale referitoare la competența, probele, sesizarea, urmărirea penală desfășurată de instituție, cât și cele privind drepturile persoane anchetate, controlul actelor EPPO sau judecarea cauzelor ori relația Parchetului European cu partenerii instituționali).


2.    În acest al doilea webinar vor fi abordate în mod aplicat, prin oferirea de exemple practice, aspecte controversate ce țin, în principal, de luarea deciziile, incriminarea națională ce intră în competența EPPO, rolul avocatului în desfășurarea urmăririi penale, validitatea actelor de urmărire penală raportat la deciziile Curții Constituționale, administrarea și excluderea probelor colectate de EPPO, transferul de probe, dispunerea măsurilor asigurătorii și măsurilor preventive, procedurile simplificate și atacarea actelor de urmărire penală nelegale.
 

Parchetul European. Noua instituție a Uniunii Europene (partea a II-a)

Vreau să particip!

Participă la ambele sesiuni

Beneficii participanți

Familiarizarea participanților cu noua instituția a Parchetului European și clarificarea unor aspecte, precum:

    Care este modalitatea de luare a deciziilor?
    Care sunt infracțiunilor care, deși nemenționate expres, pot intra în competența EPPO?
    Cum vor fi atacate și excluse probele nelegale administrate de EPPO?
    Care este rolul avocatului și care sunt drepturilor lui în procedurile EPPO?
    Cum pot fi contestate măsurile asigurătorii și măsurile preventive dispuse în anchetele EPPO?
    Care sunt remediile care ar putea acoperi nelegalitatea sau netemeinicia actelor de procedură?
    Cum pot fi atacate actele de urmărire penală și invaliditate actele care încalcă legislația internă, europeană sau deciziile Curții Constituționale?
-    Se pot urma proceduri simplificate în cadrul investigațiilor desfășurate de EPPO?

Toți participanții la webinar vor avea ocazia să pună orice întrebări legate de tema Parchetului European în mod direct speakerilor, autori ai primei monografii de referință care acoperă tematica.

Vreau să particip

Detaliile evenimentului

CÂND ȘI UNDE

17 mai; Orele 15:00 – 18:30
Fiind vorba despre un webinar, locul de unde vă conectați cu noi rămâne la alegerea dumneavoastră, din confortul locuinței sau al biroului unde lucrați.

PREȚ:
400 lei + TVA/webinar
800 lei + TVA/pachet 2 webinarii

INCLUSE ÎN PREȚ

 diplomă de participare;
voucher sintact.ro (acces 15 zile);


Efectuarea plăţii pentru participarea la un eveniment Wolters Kluwer Romania semnifică acceptarea termenilor şi condiţiilor privind organizarea evenimentului.

Vreau să particip

ÎNSCRIERE

Înscrierea constă în emiterea unei facturi fiscale în baza căreia puteți achita taxa de participare. Factura poate fi emisă fie pe persoană fizică, fie pe persoană juridică (societate, cabinet, PFA).

În cazul neparticipării în data de desfășurare a evenimentului, suma achitată nu se restituie, având posibilitatea de a vizualiza înregistrarea evenimentului timp de 5 zile de la data desfășurării acestuia. 

Wolters Kluwer România SRL are dreptul să modifice datele de desfășurare ale evenimentelor sau să anuleze evenimentul, aceste informații fiind transmise în termen de 3 zile lucrătoare înainte de data stabilită inițial.


Economisește și rămâi informat cu Abonamentul la Webinariile WK

Vezi Oferta

Din sumar

Instituția Parchetului European (fiind prezentate structura și principiile EPPO alături de cadrul legal și normele generale referitoare la competența, probele, sesizarea, urmărirea penală desfășurată de instituție, cât și cele privind drepturile persoane anchetate, controlul actelor EPPO sau judecarea cauzelor ori relația Parchetului European cu partenerii instituționali)

   Sesiunea I - 11 mai 2021

Vreau să particip

Trainerii
evenimentelor

Adrian ȘANDRU

În anul 2019, Adrian Șandru a primit premiul Rising Star in White Collar Crimes Matters din partea Revistei Române de Drept Penal al Afacerilor.

Adrian Șandru este avocat în Baroul București și în același timp doctorand la disciplina drept procesual penal în cadrul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, precum și expert din partea României ales de mai multe organisme internaționale pentru desfășurarea unor proiecte de cercetare, precum Consiliul Europei sau Eurojust. Ca avocat a dobândit o experiență bogată reprezentând persoane fizice și juridice în unele din cele mai complexe dosare economico-financiare ale ultimilor ani, colaborând cu cele mai prestigioase case de avocatură din domeniul dreptului penal al afacerilor din România. În prezent își desfășoară activitatea în cadrul act | Botezatu Estrade Partners, societate de avocatură ce a primit distincția pentru inovație juridică, fiind parte a unei alianțe europene de firme de avocatură. 

În anul 2019, Adrian Șandru a primit premiul Rising Star in White Collar Crimes Matters din partea Revistei Române de Drept Penal al Afacerilor iar în anul 2020 premiul Revistei „Dreptul”, pentru publicistică științifică în domeniul dreptului (decembrie 2020).


A publicat numeroase articole în reviste de specialitate și participă constant la conferințe naționale și internaționale. Concentrat pe viitor și conștient de evoluția accelerată a societății, și-a concentrat cercetarea asupra unor probleme de drept procesual penal care prezintă un caracter de noutate în România, cum ar fi cooperarea judiciară internațională, transferul de probe electronice sau noua instituție a Parchetului European, fiind coautor al primei monografii de referință privind această nouă instituție, Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații

Agenda evenimentului

15.00 - 16.00
Modalitatea de luare a deciziilor și importanța cunoașterii structurii EPPO în cazul anchetelor efective

Aspecte de interes cu privire la incriminările naționale ce intră în competența EPPO. Exemple aplicate cu privire la noțiunea de infracțiuni legate în mod indisolubil

Validitatea actelor de urmărire penală din perspectiva competenței și efectelor Deciziei Curții Constituționale nr. 302/2017 privind intervenirea nulității pentru lipsa competenței organelor de urmărire penală

Administrarea și excluderea probelor. Reglementare, sancțiuni și remedii


Fiabilitatea probelor administrate în cazul investigațiilor transnaționale.
-    Regim juridic
-    Contestarea legalității administrării probelor
-    Aprecierea probelor

Transferul de probe dintre EPPO și partenerii săi. Legalitate. Apreciere. Compatibilitatea cu legislația națională

16.00 - 16.20 Pauză

16.20 - 16.50
Dispunerea măsurilor asigurătorii
-    Cadrul legal
-    Modalitatea de contestare


Luarea măsurilor preventive împotriva persoanelor anchetate în cauzele EPPO
Existența obligației de sesizare fără întârziere a Parchetului European. Posibile sancțiuni aplicabile
Comunicarea realizată între autoritățile judiciare din statele membre și Parchetul European
Aspecte practice privind exercitarea competenței. Realocarea, reunirea și disjungerea cazurilor

16.50 – 17.10 Pauză
17.10 - 18.00
Natura termenului de exercitare a dreptului de evocare. Posibile consecințe. Revenirea asupra deciziei.
Rolul avocatului în desfășurarea urmăririi penale
Finalizarea anchetei prin modalități alternative trimiterii în judecată

-    Cazurile de clasare a cauzei
-    Trimiterea dosarului către autoritățile naționale
-    Recurgerea la proceduri simplificate


Situația vătămărilor irecuperabile. Ce acte procesuale ar trebui atacate înainte de finalizarea urmăririi penale?
Remediul pentru nelegalitatea sau netemeinicia unui act de procedură. Este reexaminarea internă a actelor de procedură un veritabil control jurisdicțional?


Răspunsuri la întrebări

Tematica webinarului

    Modalitatea de luare a deciziilor în cadrul EPPO
    Aspecte de interes cu privire la incriminările naționale ce intră în competența EPPO
    Validitatea actelor de urmărire penală din perspectiva jurisprudenței CCR
    Administrarea, excluderea, transferul și fiabilitatea probelor
    Măsurile asigurătorii și preventive în anchetele EPPO
    Aspecte controversate și practice privind sesizarea, comunicarea între autoritățile judiciare și exercitarea competenței EPPO
    Rolul avocatului în desfășurarea urmăririi penale de către EPPO
    Finalizarea anchetei EPPO și situația vătămărilor irecuperabile
    Remedii procedurale de drept național și european

Vreau să particip

Public țintă


    Judecători, procurori, avocați (în special specializați în domeniul dreptului penal), auditori de justiție, studenți, funcționari publici ce activează în domenii ce presupun alocarea, gestionarea și managementul fondurilor europene, funcționari publici din cadrul organismelor de control (precum ANAF), persoane juridice și fizice ce activează în domenii ce implică accesul la fondurile europene.


Întrucât acest seminar este subsecvent celui de familiarizare, recomandăm participanților participarea la ambele, pentru a primi o perspectivă completă. 

Vreau să particip

Mihai MORAR

Mihai Morar este avocat în Baroul București, în cadrul Albu-Legal, cabinet specializat în dreptul penal al afacerilor. 

Mihai Morar este avocat în Baroul București, în cadrul Albu-Legal, cabinet specializat în dreptul penal al afacerilor. 

Domeniile sale de expertiză includ evaziune fiscală, criminalitate organizată, corupție și infracțiuni din sfera afacerilor, asistarea clienților în sectoare precum energie, IT și servicii financiare. Activitatea sa este orientată atât în furnizarea de servicii în timpul urmăririi penale, cât și în fața instanțelor. Experiența sa include servicii de asistență juridică în legătură cu legislația în vigoare în diverse domenii, precum aspecte fiscale și economice, reglementări de sănătate și siguranță în muncă. Este coautor al primei monografii de referință pe tema acestui webinar, Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații.

Dorel Herinean

În anul 2020 a primit premiul Revistei „Dreptul” pentru publicistică științifică în domeniul dreptului.

Dorel Herinean este avocat în Baroul București, în cadrul formei de exercitare proprii și activează exclusiv în domeniul dreptului penal, în special în materia criminalității economice. Având un interes deosebit pentru partea academică a activităților sale, este doctorand în cadrul Facultății de Drept a Universității din București la disciplina drept penal și colaborator asociat la materia drept penal, partea generală în cadrul aceleiași facultăți. 

În anul 2020 a primit premiul Revistei „Dreptul” pentru publicistică științifică în domeniul dreptului, fiind totodată autorul a numeroase materiale publicate în Analele Universității din București – Seria Drept, AUBD – Forum Juridic, Caiete de Drept Penal, Curierul Judiciar, Revista „Dreptul”, Penalmente Relevant și coautorul primei monografii de referință pe tema Parchetului European, Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații.


Activitatea acestuia este completată de calitatea de secretar de redacție al revistelor AUBD – Forum Juridic și Penalmente Relevant, fiind implicat și în alte proiecte naționale și internaționale, iar în anul 2021 a fost ales ca expert Eurojust pe materia dreptului penal din partea României în cadrul Euromed Justice Programme.

În parteneriat cu

În parteneriat cu:

Eveniment din seria Webinariile Revistei Dreptul