© Toate drepturile rezervate S.C. Wolters Kluwer Romania SRL;
Cod Fiscal RO8451308 / Reg. Com. J40/4017/1996;
Tel: 031.224.41.95; Email: marketing@wkro.ro
Pentru mai multe informații vă stăm la dispoziție!
Alina Alexe: 0737 733 450;
alina.alexe@wolterskluwer.com
⏹ Sesiunea I ⏹ 11 mai 2021
Descrierea evenimentului
Parchetul European va fi operațional în foarte scurt timp. Noua instituție a Uniunii Europene are ca scop declarat combaterea eficientă a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii și a infracțiunilor indisolubil legate de acestea.
În cadrul webinarului speakerii vor realiza o analiză structurată a EPPO (European Public Prosecutor’s Office), fiind prezentate atât scopul, statutul și structura Parchetului European, cât și competența materială a acestuia (determinată atât în funcție de valoarea prejudiciului, cât și în funcție de alte criterii subiective), modalitățile de sesizare sau de evocare a unei cauze, regulile ce atrag validitatea actelor procesuale, regulile de administrare și evaluare a probelor, măsurile procesuale, modalitatea de desfășurare a investigației penale și de sesizare a instanței, procedurile judiciare de verificare a legalității și loialității procedurilor și ale administrării probelor, cooperarea judiciară cu statele membre neparticipante ori cu state terțe.
Având în vedere amploare temei abordate, webinarul va fi împărțit în două părți:
1. Această primă parte are ca scop familiarizarea participanților cu instituția Parchetului European (se vor prezenta structura și principiile EPPO, alături de cadrul legal și normele generale referitoare la competența, probele, sesizarea, urmărirea penală desfășurată de instituție, cât și cele privind drepturile persoanelor anchetate, controlul actelor EPPO sau judecarea cauzelor ori relația Parchetului European cu partenerii instituționali).
2. În cel de-al doilea webinar din data de 17 mai 2021 vor fi abordate în mod aplicat, prin oferirea de exemple practice, aspecte controversate ce țin, în principal, de luarea deciziilor, incriminarea națională ce intră în competența EPPO, rolul avocatului în desfășurarea urmăririi penale, validitatea actelor de urmărire penală raportat la deciziile Curții Constituționale, administrarea și excluderea probelor colectate, transferul de probe, dispunerea măsurilor asigurătorii și a măsurilor preventive, procedurile simplificate și atacarea actelor de urmărire penală nelegale.
Parchetul European. Noua instituție a Uniunii Europene (partea I)
Participă la ambele sesiuni
Beneficii participanți
Familiarizarea participanților cu noua instituția a Parchetului European și clarificarea unor aspecte, precum:
⏹ Care este structura EPPO și care sunt principiile după care își desfășoară activitatea?
⏹ Ce infracțiuni intră în competența EPPO și care este competența materială, teritorială și personală a acestuia?
⏹ Cum vor fi administrate probele? Care este cadrul legal și care sunt principiile de strângere a probelor?
⏹ Cum va fi sesizat și cum își va exercita competența EPPO?
⏹ Care sunt regulile după care se va desfășura urmărirea penală?
⏹ Ce acte de procedură pot fi atacate și care este procedura de atacare a acestora?
⏹ Care este cadrul normativ al judecării cauzelor EPPO?
Detaliile evenimentului
CÂND ȘI UNDE
11 mai; Orele 15:00 – 18:30
Fiind vorba despre un webinar, locul de unde vă conectați cu noi rămâne la alegerea dumneavoastră, din confortul locuinței sau al biroului unde lucrați.
PREȚ:
400 lei + TVA/webinar
800 lei + TVA/pachet 2 webinarii
INCLUSE ÎN PREȚ
⏹ diplomă de participare;
⏹ voucher sintact.ro (acces 15 zile);
Efectuarea plăţii pentru participarea la un eveniment Wolters Kluwer Romania semnifică acceptarea termenilor şi condiţiilor privind organizarea evenimentului.
ÎNSCRIERE
Înscrierea constă în emiterea unei facturi fiscale în baza căreia puteți achita taxa de participare. Factura poate fi emisă fie pe persoană fizică, fie pe persoană juridică (societate, cabinet, PFA).
În cazul neparticipării în data de desfășurare a evenimentului, suma achitată nu se restituie, având posibilitatea de a vizualiza înregistrarea evenimentului timp de 5 zile de la data desfășurării acestuia.
Wolters Kluwer România SRL are dreptul să modifice datele de desfășurare ale evenimentelor sau să anuleze evenimentul, aceste informații fiind transmise în termen de 3 zile lucrătoare înainte de data stabilită inițial.
Economisește și rămâi informat cu Abonamentul la Webinariile WK
Din sumar
Luarea deciziilor, incriminarea națională ce intră în competența EPPO, rolul avocatului în desfășurarea urmăririi penale, validitatea actelor de urmărire penală raportat la deciziile Curții Constituționale, administrarea și excluderea probelor colectate de EPPO, transferul de probe, dispunerea măsurilor asigurătorii și măsurilor preventive, procedurile simplificate și atacarea actelor de urmărire penală nelegale
⏹ Sesiunea II - 17 mai 2021
Trainerii
evenimentelor
Adrian ȘANDRU
În anul 2019, Adrian Șandru a primit premiul Rising Star in White Collar Crimes Matters din partea Revistei Române de Drept Penal al Afacerilor.
Adrian Șandru este avocat în Baroul București și în același timp doctorand la disciplina drept procesual penal în cadrul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, precum și expert din partea României ales de mai multe organisme internaționale pentru desfășurarea unor proiecte de cercetare, precum Consiliul Europei sau Eurojust. Ca avocat a dobândit o experiență bogată reprezentând persoane fizice și juridice în unele din cele mai complexe dosare economico-financiare ale ultimilor ani, colaborând cu cele mai prestigioase case de avocatură din domeniul dreptului penal al afacerilor din România. În prezent își desfășoară activitatea în cadrul act | Botezatu Estrade Partners, societate de avocatură ce a primit distincția pentru inovație juridică, fiind parte a unei alianțe europene de firme de avocatură.
În anul 2019, Adrian Șandru a primit premiul Rising Star in White Collar Crimes Matters din partea Revistei Române de Drept Penal al Afacerilor iar în anul 2020 premiul Revistei „Dreptul”, pentru publicistică științifică în domeniul dreptului (decembrie 2020).
A publicat numeroase articole în reviste de specialitate și participă constant la conferințe naționale și internaționale. Concentrat pe viitor și conștient de evoluția accelerată a societății, și-a concentrat cercetarea asupra unor probleme de drept procesual penal care prezintă un caracter de noutate în România, cum ar fi cooperarea judiciară internațională, transferul de probe electronice sau noua instituție a Parchetului European, fiind coautor al primei monografii de referință privind această nouă instituție, Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații
Agenda evenimentului
15.00 - 16.00
Alocuțiune introductivă – prof. univ. dr. Ovidiu Predescu
Structura și principiile EPPO
- Nivel central – nivel descentralizat;
- Organele EPPO (Procuror șef, Colegiu, Camere permanente;
- Atribuțiile procurorilor europeni şi a procurorilor europeni delegați;
- Enumerarea şi explicarea principiilor EPPO;
Competența materială
- Cadrul asigurat de Directiva PIF;
- Incriminarea din legislația internă;
- Infracțiunile “legate în mod indisolubil” – repere;
Competența teritorială și personală;
Principiile de strângere a probelor. Cadrul legal al administrării probelor
16.00 - 16.20 Pauză
16.20 - 17.20
Sesizarea
- Existența obligației de sesizare fără întârziere. Instituții vizate.
- Informarea realizată de autoritățile judiciare sau de aplicare a legii din statele membre sau dialogul dintre EPPO și organele de urmărire penală interne – despre înregistrarea și verificarea informațiilor;
- Exercitarea competenței Parchetului European
- Începerea investigației. Actori cheie.
- Ce este dreptul de evocare? - aspecte generale, valabilitatea actelor de procedură; rolul camerei permanente.
Urmărirea penală
- Reguli de desfășurare a investigației
- Finalizarea anchetei – soluții posibile
- Sistemul de gestionare a cazurilor – Case Management System (CMS) – Noțiune. Scop. Efecte
Garanții
- Drepturile prevăzute de Regulament și corelarea acestora cu drepturile din legislația națională
- Aplicabilitatea CEDO în cauzele EPPO
17.20 - 17.40 Pauză
17.40 - 18.30
Controlul actelor
- Actele de procedură supuse controlului jurisdicțional;
- Aspecte generale despre reexaminarea internă a actelor de procedură;
- Rolul CJUE și al instanțelor naționale.
Cadrul general al judecării cauzelor
Partenerii EPPO
- Cine sunt Partenerii EPPO?
- Cadrul legal al cooperării dintre EPPO și alte instituții.
- Efectele cooperării asupra cauzelor penale instrumentate de EPPO
Răspunsuri la întrebări
Tematica webinarului
⏹ Structura și principiile EPPO
⏹ Competenţa
⏹ Regulile de administrare și obținere a probelor
⏹ Sesizarea
⏹ Efectuarea urmăririi penale
⏹ Garanţiile procedurale (drepturilor persoanelor implicate în anchete)
⏹ Controlul jurisdicţional al actelor
⏹ Judecarea cauzelor
⏹ Relația Parchetului European cu partenerii
Public țintă
⏹ Judecători, procurori, avocați (mai ales cei specializați în domeniul dreptului penal), auditori de justiție, studenți, funcționari publici ce activează în domenii ce presupun alocarea, gestionarea și managementul fondurilor europene, funcționari publici din cadrul organelor de control (de exemplu ANAF), persoane juridice și fizice ce activează în domenii ce implică accesul la fondurile europene (de exemplu agricultura, tech & digital, turism) sau membrii departamentelor juridice ale persoanelor juridice;
Mihai MORAR
Mihai Morar este avocat în Baroul București, în cadrul Albu-Legal, cabinet specializat în dreptul penal al afacerilor.
Mihai Morar este avocat în Baroul București, în cadrul Albu-Legal, cabinet specializat în dreptul penal al afacerilor.
Domeniile sale de expertiză includ evaziune fiscală, criminalitate organizată, corupție și infracțiuni din sfera afacerilor, asistarea clienților în sectoare precum energie, IT și servicii financiare. Activitatea sa este orientată atât în furnizarea de servicii în timpul urmăririi penale, cât și în fața instanțelor. Experiența sa include servicii de asistență juridică în legătură cu legislația în vigoare în diverse domenii, precum aspecte fiscale și economice, reglementări de sănătate și siguranță în muncă. Este coautor al primei monografii de referință pe tema acestui webinar, Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații.
Dorel Herinean
În anul 2020 a primit premiul Revistei „Dreptul” pentru publicistică științifică în domeniul dreptului.
Dorel Herinean este avocat în Baroul București, în cadrul formei de exercitare proprii și activează exclusiv în domeniul dreptului penal, în special în materia criminalității economice. Având un interes deosebit pentru partea academică a activităților sale, este doctorand în cadrul Facultății de Drept a Universității din București la disciplina drept penal și colaborator asociat la materia drept penal, partea generală în cadrul aceleiași facultăți.
În anul 2020 a primit premiul Revistei „Dreptul” pentru publicistică științifică în domeniul dreptului, fiind totodată autorul a numeroase materiale publicate în Analele Universității din București – Seria Drept, AUBD – Forum Juridic, Caiete de Drept Penal, Curierul Judiciar, Revista „Dreptul”, Penalmente Relevant și coautorul primei monografii de referință pe tema Parchetului European, Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații.
Activitatea acestuia este completată de calitatea de secretar de redacție al revistelor AUBD – Forum Juridic și Penalmente Relevant, fiind implicat și în alte proiecte naționale și internaționale, iar în anul 2021 a fost ales ca expert Eurojust pe materia dreptului penal din partea României în cadrul Euromed Justice Programme.
În parteneriat cu
În parteneriat cu:
Evenimentul de deschidere din seria
Webinariile Revistei Dreptul
Invitat
special
Prof. univ. dr. Ovidiu PREDESCU
Prim-vicepreședinte al Uniunii Juriștilor din România
Director fondator al publicațiilor „Dreptul”
Ovidiu Predescu este prim-vicepreședinte al Uniunii Juriștilor din România, cercetător ştiinţific de onoare al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, membru de onoare al Academiei Diplomatice din Londra și director fondator al publicațiilor „Dreptul”, precum și secretar general al Academiei de Științe Juridice din România.
De-a lungul timpului a publicat, ca unic autor sau în colaborare, peste 30 de cărți de drept (tratate, monografii, cursuri, manuale), acestea fiind, în principal, rodul experiențelor acumulate în calitate de magistrat, profesor universitar și cercetător științific, dar și de redactor al unor publicații juridice. Totodată, este autorul a peste 100 de studii și articole, în special în materia dreptului penal și a drepturilor omului.
De asemenea, este doctor honoris causa al Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi și doctor honoris causa al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, primind numeroase premii din partea unor organisme de prestigiu național și internațional, printre care: premiul „Nicolae Titulescu” al Academiei Române, 18 decembrie 2008; premiul „Simion Bărnuţiu” al Academiei Române; premiul Vintilă Dongoroz pe anul 2010 al Uniunii Juriştilor din România.