Dreptul sportului

Un domeniu transversal
Perspective, provocări și jurisdicții

9 iulie 2024, între 14:00 – 17:00

Mihaela Mocanu, Cristian Jura, Sebastian Bodu

Webinarele RRDA

00days
00hours
00minutes
00seconds
00days
00hours
00minutes
00seconds

Lectori: Mihaela Mocanu, Cristian Jura, Sebastian Bodu

Evenimentul formează obiectul procedurii de aprobare în principiu de către INPPA. Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activitaților de pregatire profesională continuă, aprobată de Consiliul U.N.B.R.

Despre webinar

Webinarul este mai mult decât un curs, este o întâlnire între trei specialiști ai domeniul dreptului sportului, dreptului afacerilor și proprietății intelectuale, care își expun cunoștiințele și experiențele întâlnite în activitatea lor.

Vor fi prezentate și analizate provocările unui domeniu vast și prea puțin cunoscut, evoluții actuale ale dreptului sportului, precum și oportunitățile pentru cei interesați.

Webinarul se va concentra asupra diferitelor juridicții sportive, naționale și internaționale, aplicarea principiului electa una via, intersecția cu dreptul comun, sancțiuni și natura sportivă a acestora.

Sancțiunile și jurisdicția în domeniul dopajului în sport vor fi de asemenea un subiect detaliat în cadul webinarului.

Tematica

• Care este primul pas pe care îl facem atunci când un sportiv ne solicită asistență juridică.

• Cum identificăm corect dreptul substanțial și normele procedurale aplicabile;

• Electa una via sau jurisdicția mai favorabilă ;

• Intersecții jurisdicționale. Cazuri și probabile variante de soluționare;

• Sancțiunile prevăzute în legislația specifică dreptului sportului;

• Incidența CEDO și CJUE în domeniul dreptului sportului;

• Jurisdicția anti-doping ;

Moderator: Mihaela Mocanu

Membru în Comisia de Audiere a Sportivilor de pe lângă Agenția Națională Anti-Doping.
Redactor-șef al Revistei Române de Drept al Afacerilor. Este doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai”, unde a susținut teza de doctorat cu titlul „Contractul de franciză”. Autor al Ghidului practic cu titlul „Franciza, francizarea”, ajuns la cea de-a 3-a ediție, și a mai multor articole, care răspund întrebărilor teoretice și practice în domeniul artei, având vocația de a pune bazele unei doctrine a dreptului artei în spațiul românesc.

Speaker: Cristian Jura

Prof. univ. dr. Cristian Jura, arbitru în cadrul Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Elveția, și membru în Comisia de Audiere a Sportivilor de pe lângă Agenția Națională Anti-Doping. Cu o experiență în dreptul sportului de peste 20 de ani, a făcut parte din Divizia Ad-Hoc a Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, ce a avut loc în 2014, din Divizia Ad-Hoc a TAS în timpul competiției UEFA Euro 2016, respectiv din Divizia Ad-Hoc a TAS în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia în 2018 și are la activ peste 20 de arbitraje la nivelul TAS. Este președintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv.

Speaker: Sebastian Bodu

Dr. habil. Sebastian Bodu, MBA, profesor de drept comercial, avocat, Baroul București.

Are o bogată experiență atât la nivel practic, cât și la nivel teoretic în domeniul dreptului afacerilor, finanțelor, banking-ului, pieței de capital sau fiscalității Cunoștințele sale cele mai solide sunt în domeniul dreptului societar (corporate finance, corporate governance, M&A etc.).

Din 2023 este membru al Comisiei de apel antidoping de pe lângă Secretariatul General al Guvernului, care soluționează apelurile împotriva deciziilor Comisiei de audiere anti-doping. Comisia a fost în ființată prin selecție organizată în baza Legii nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, ca organism independent de soluționare a litigiilor generate de acuzații de dopaj în sport, indiferent de ramură.

Ca membru al Comisiei de apel anti-doping a soluționat dosare privind folosirea de substanțe interzise și de abuz, privind datele de localizare ale sportivilor, privind limitele interdicțiilor sportivilor în perioada de suspendare din activitatea sportivă, privind oferirea de ajutor substanțial în vederea descoperirii unor fapte de dopaj, privind implicarea medicală în prescrierea de tratamente interzise, sau privind limitele implicării antrenorilor.

Beneficii participanți

Participanții se vor familiariza cu principiile dreptului sportului, diferitele juridicții sportive existente și cu abordarea corectă modului de gestionarea a unei cauze din domeniul dreptului sportului, cu dreptul substanțial și cu normele procedurale aplicabile.

Cei trei specialiști vor expune într-o manieră condensată informații pe cât de greu accesibile pe cât de importante tuturor celor care sunt deja implicați în domeniul dreptului sportului și celor care dorec să își lărgească aria de specializări

Detaliile evenimentului

Wolters Kluwer România SRL are dreptul să modifice datele de desfășurare ale evenimentelor sau să anuleze evenimentul, aceste informații fiind transmise în termen de 3 zile lucrătoare înainte de data stabilită inițial.

PREȚ

450 lei

Diplomă participare

Voucher Sintact (15 zile)

Prețul nu include TVA (19%)

CÂND ȘI UNDE

9 iulie 2024, orele 14:00 - 17:00

În cazul neparticipării în data de desfășurare a evenimentului, suma achitată nu se restituie, având posibilitatea de a vizualiza înregistrarea evenimentului timp de 5 zile de la data desfășurării acestuia.

Efectuarea plăţii pentru participarea la un eveniment Wolters Kluwer Romania semnifică acceptarea termenilor şi condiţiilor privind organizarea evenimentului.

Dreptul sportului

9 Iulie 2024, orele 14:00 – 17:00, online