Controverse juridice în dreptul mediului și urbanismului:

Cazul proiectului minier Roșia Montană

3 iulie 2024, între 14:00 – 17:00

Dumitru Dobrev

00days
00hours
00minutes
00seconds
00days
00hours
00minutes
00seconds

Evenimentul formează obiectul procedurii de aprobare în principiu de către INPPA. Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activitaților de pregatire profesională continuă, aprobată de Consiliul U.N.B.R.

Despre webinar

Proiectul minier de exploatare a aurului cu cianură de sodiu (NaCN) de la Roșia Montană a reprezentată cea mai complexă procedură de autorizare a unei construcții administrată de Consiliul Județean Alba în baza legii nr. 50/1991 și de Ministerul Mediului și Guvernul României (procedurile EIA și SEA de evaluare a studiului de impact asupra mediului).

Întrucît în certificatul de urbanism emis de CJ Alba erau enumerate cel puțin 200 de avize, acorduri, expertize și studii emise de ministere, agenții, și alte entități publice aceasta a dus la multiple litigii între ONG-urile de mediu, investitor și entitățile publice emitente. În consecință, instanțele de contencios administrative au fost confruntate cu probleme de drept inedite și complexe ceea ce a generat o jurisprudență diversă și interesantă. Unele din soluțiile de referință vor fi prezentate în acest webinar.

Beneficii participanți

Participanții vor avea ocazia să cunoască problemele cu care se confruntă autoritățile publice cand au de gestionat proiecte de o complexitate ridicată, care sunt erorile care se fac în actele administrative emise în astfel de proceduri care implică legislație de mediu, de urbanism, administrativă, care din aceste erori reprezintă o masă critică ce convinge instanța de contencios administrativ să dispună anularea actului.

Tematica

Aspecte de dreptul mediului, dreptul urbanismului, dreptul administrativ și dreptul monumentelor istorice, astfel cum au fost acestea reflectate în practica judiciară de contencios administrativ

Public țintă

Consilieri juridici din autorități publice: Ministerul mediului, Agenția Națională de Mediu, Agențiile de protecția mediului Județene, Consilii Județene, Primării, prefecturi, Ministerul Culturii, Direcții Județene de Cultură, avocați care acordă consultanță marilor investitori în proiecte de infrastructură, industria reciclării deșeurilor, experți de mediu, arhitecți care au proiecte în zone protejate, etc.

Speaker: Dumitru Dobrev

Are o experiență de mai mult de 24 ani în litigii de drept privat, contencios administrativ, arbitraj intern și internațional.

Este specializat în domeniul proprietății industriale și al drepturilor de autor, fiind consilier IP din 2006 și membru al Consiliului de Conducere al Camerei Naționale a Consilierilor în proprietate industrială din România, unde a ocupat poziția de șef al comisiei juridice (2013-2015 și 2017-2019).

Ariile sale predilecte de practică sunt litigiile în materia restituirii proprietăților, contenciosul mediului și urbanismului, antrepriză în construcții și FIDIC, arbitraj comercial, litigii de proprietate industrială și drept de autor, precum și în materia insolvenței (fiind practician în insolvență din 2006). A fost unul din avocații ONG-urilor care au blocat proiectul minier Roșia Montană și a contribuit la procedurile amicus curiae din partea ONG-urilor în litigiul arbitral de la ICSID Washington.

A scris numeroase lucrări: monografii, coduri comentate (coautor), studii și comentarii jurisprudențiale, în calitate de cercetător științific la Institutul de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” al Academiei Române (din ianuarie 2006) și de director științific al Revistei Române de Dreptul Afacerilor (august 2012-mai 2018).

Detaliile evenimentului

Wolters Kluwer România SRL are dreptul să modifice datele de desfășurare ale evenimentelor sau să anuleze evenimentul, aceste informații fiind transmise în termen de 3 zile lucrătoare înainte de data stabilită inițial.

PREȚ

450 lei

Diplomă participare

Voucher Sintact (15 zile)

Prețul nu include TVA (19%)

CÂND ȘI UNDE

3 Iulie 2024, orele 14:00 - 17:00

În cazul neparticipării în data de desfășurare a evenimentului, suma achitată nu se restituie, având posibilitatea de a vizualiza înregistrarea evenimentului timp de 5 zile de la data desfășurării acestuia.

Efectuarea plăţii pentru participarea la un eveniment Wolters Kluwer Romania semnifică acceptarea termenilor şi condiţiilor privind organizarea evenimentului.

Controverse juridice în dreptul
mediului și urbanismului:
Cazul proiectului minier Roșia Montană

3 Iulie 2024, orele 14:00 – 17:00, online