VREAU SĂ PARTICIP!

Pentru mai multe informații vă stăm la dispoziție!
Maria Sebe:  0737 733 444 
maria.sebe@wolterskluwer.com

Uneori, vădit excesivă: clauza penală 
(art. 1.541 alin. 1 lit. b C. civ.)

VREAU SĂ PARTICIP!

Uneori, vădit excesivă: clauza penală 
(art. 1.541 alin. 1 lit. b C. civ.)

22 Iunie 2023  Eveniment Hibrid  

Prezentarea evenimentului
  • Clauza penală, respectiv posibilitatea reală de reducere a acesteia de către judecător este un aspect aflat în plină evoluție jurisprudențială.

  • Ce se înțelege prin „prejudiciu ce putea fi prevăzut de părți la încheierea contractului”?

  • Ce se înțelege prin excesiv în materia clauzei penale?

  • Care este limita până la care instanța va reduce penalitatea vădit excesivă  (1.541 alin. 2) ?

  • Care este sfera de aplicare: reducerea vizează doar clauza penală compensatorie (a se vedea art. 1.541 alin. 2 C. civ.) sau și clauza penală stipulată pentru întârziere sau pentru executarea în alt loc decât cel prevăzut în contract?

  • Raportul dintre reducerea clauzei penale vădit excesive și alte instituții similare, cu efect de diminuare a clauzei: clauza penală disproporționată în raporturile cu consumatorii (Legea nr. 193/2000), clauza penală redusă pentru ipoteza executării parțiale (art. 1.541 alin. 1 lit. a C. civ.), clauza penală nulă de drept pentru încălcarea limitei maxime prevăzute în raporturile care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ (art. 5 din O.G. nr. 13/2011), ), clauza prin care creditorul păstrează plata parțială în cazul rezoluțiunii culpabile (art. 1.538 alin. 5 C. civ.), reducere  de instanță a sumelor dobândite de vânzătorul cu plata prețului în rate și rezerva proprietății în cazul rezoluțiunii (art. 1.757 alin. 2 C. civ.).

MARIA NICA-DUMITRU


Conferențiar Universitar Doctor la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, fiind titularul cursurilor de Drept comercial și Drept civil. Obligații; Președintele Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Iași, formator la Institutul Național de Pregătire Profesională a Avocaților, lector la Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență, avocat în cadrul Baroului Iași și practician în insolvență; colaborator permanent al Revistei Române de Drept al Afacerilor.

CÂND ȘI UNDE

22 IUNIE 2023; Orele 14:00 – 16:30 

Format hibrid
Engagement Alertinteracțiune în timp real 
între speaker și cursanți

Wolters Kluwer România SRL are dreptul să modifice datele de desfășurare ale evenimentelor sau să anuleze evenimentul, aceste informații fiind transmise în termen de 3 zile lucrătoare înainte de data stabilită inițial.

 Efectuarea plăţii pentru participarea la un eveniment Wolters Kluwer Romania semnifică acceptarea termenilor şi condiţiilor privind organizarea evenimentului. 

În cazul neparticipării în data de desfășurare a evenimentului, suma achitată nu se restituie, având posibilitatea de a vizualiza înregistrarea evenimentului timp de 5 zile de la data desfășurării acestuia.

PREȚURI

450 lei + TVA

În cazul neparticipării în data de desfășurare a evenimentului, suma achitată nu se restituie, având posibilitatea de a vizualiza înregistrarea evenimentului timp de 5 zile de la data desfășurării acestuia.

PREȚURI

400 lei + TVA

VREAU SĂ PARTICIP!
VREAU SĂ PARTICIP!

INCLUSE ÎN PREȚ

 diplomă de participare, la cerere
voucher sintact.ro (acces 15 zile)

ÎNSCRIERE

Înscrierea constă în emiterea unei facturi fiscale în baza căreia puteți achita taxa de participare. Factura poate fi emisă fie pe persoană fizică, fie pe persoană juridică (societate, cabinet, PFA).

VREAU SĂ PARTICIP!
Detaliile evenimentului
Lectorii evenimentului

© Toate drepturile rezervate S.C. Wolters Kluwer Romania SRL 
Cod Fiscal RO8451308 / Reg. Com. J40/4017/1996;
Tel: 031.224.41.95; Email: marketing@wkro.ro

Participanți
Tematica

evenimentului

În cadrul evenimentului, vom aborda următoarele puncte:

  • Procedura de judecată de drept comun: timbraj, căi de invocare de către debitorul-pârât (întâmpinare sau cerere reconvențională), posibilitatea instanței de a invoca din oficiu clauza penală vădit excesivă, obligativitatea instanței de a reduce penalitatea atunci când constată că este vădit excesivă, mijloace de probă în susținerea caracterului vădit excesiv al clauzei; Dispozitivul hotărârii favorabile debitorului;

  • Particularități în cazul procedurilor speciale: ordonanță de plată, cereri de valoare redusă, executare silită, insolvență.
Participanți

Avocați, consilieri juridici etc.

BOGDAN DUMITRACHE


În prezent, executor judecătoresc. A fost formator la Institutul Național al Magistraturii, magistrat asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție, avocat în Baroul București și asistent universitar la Catedra de Drept privat a Facultății de Drept a Universității din București. A făcut parte din Comisia de redactare a Proiectului Noului Cod civil (Legea nr. 287/2009), din Comisia de redactare a Proiectului Legii de punere în aplicare a Noului Cod civil (Legea nr. 71/2011) și din Comisia de redactare a Proiectului Legii de punere în aplicare a Noului Cod de Procedură civilă (Legea nr. 76/2012).

Moderatorul
evenimentului

MIHAELA MOCANU

Avocat specializat în dreptul pieței de artă și franciză, Mihaela Mocanu este redactor-șef al Revistei Române de Drept al Afacerilor. Este doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai”, unde a susținut teza de doctorat cu titlul „Contractul de franciză”.


Mihaela Mocanu este autor al Ghidului practic cu titlul „Franciza, francizarea” ajuns la cea de-a 3-a ediție și a mai multor articole care răspund întrebărilor teoretice și practice în domeniul artei, având vocația de a pune bazele unei doctrine a dreptului artei în spațiul românesc.

Evenimentul se desfășoară în format hybrid.

Te poți înscrie atât pentru participare fizică, dar și online.

Evenimentul se desfășoară în format hybrid.

Evenimentul formează obiectul procedurii de aprobare în principiu de către INPPA. Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activitaților de pregatire profesională continuă, aprobată de Consiliul U.N.B.R.