VREAU SĂ PARTICIP!

Pentru mai multe informații vă stăm la dispoziție!
Maria Sebe:  0737 733 444 
maria.sebe@wolterskluwer.com

Actele administrative ale autorităților publice locale între dezideratele politice și exigențele juridice (I) 
– Cu Cosmin-Radu Vlaicu

VREAU SĂ PARTICIP!

Actele administrative ale autorităților publice locale între dezideratele politice și exigențele juridice (I) 
– Cu Cosmin-Radu Vlaicu

Pentru mai multe informații vă stăm la dispoziție!
Maria Sebe: 0737 733 444 
maria.sebe@wolterskluwer.com

25 Aprilie 2024 Webinar

Prezentarea evenimentului
  • Acest prim modul  al webinarului își propune prezentarea deopotrivă teoretică și practică a regimului actelor administrative, manifestări de voință ale autorităților unipersonale sau colegiale  din administrația publică locală, dintr-o  perspectivă complexă ce are în vedere transformarea viziunii și obiectivelor politice în acte juridice unilaterale producătoare de efecte juridice, desigur prin prisma competenței consacrate de lege, în  dreptul fiecăreia dintre acestea. 
  • Este o realitate faptul că, în activitatea administrației publice locale din România, lipsa unui Cod de procedură administrativă ridică numeroase provocări în ceea ce privește o  serie de probleme privind regimul juridic al actelor administrative. 
  • Pe de-o parte, s-a încercat lămurirea unor aspecte proceduale în cuprinsul Codului administrativ (de ex. chestiuni privind cvorumul, majoritatea  la vot etc.)  – iar pe de altă parte lipsa procedurii administrative a generat multiple controverse în ceea ce privește aspecte referitoare la etapele procedurale necesare adoptării sau emiterii actelor administrative, relevanța juridică a eventualei nerespectări a acestora, rămânând (prea des) la latitudinea instanțelor judecătorești ca, prin hotărârile pronunțate, acestea să suplinească sau după caz, să complinească lipsa de reglementare procedurală în materie. 
  • De asemenea, webinarul relevă rolul secretarului general al unității administrativ-teritoriale în asigurarea principiului legalității în activitatea de emitere sau adoptare a actelor autorităților publice locale.
  • Corelația legalitate-oportunitate este de asemenea prezentată în acest seminar din perspectiva dispozițiilor Codului administrativ, pentru a desluși limitele puterii discreționare a autorităților publice locale atunci când emit sau adoptă acte administrative.

CÂND ȘI UNDE

25 Aprilie 2024; Orele 14:00 – 17:00 

Webinar

Wolters Kluwer România SRL are dreptul să modifice datele de desfășurare ale evenimentelor sau să anuleze evenimentul, aceste informații fiind transmise în termen de 3 zile lucrătoare înainte de data stabilită inițial.

Efectuarea plăţii pentru participarea la un eveniment Wolters Kluwer Romania semnifică acceptarea termenilor şi condiţiilor privind organizarea evenimentului. 

În cazul neparticipării în data de desfășurare a evenimentului, suma achitată nu se restituie, având posibilitatea de a vizualiza înregistrarea evenimentului timp de 5 zile de la data desfășurării acestuia.

PREȚURI

450 lei + TVA

În cazul neparticipării în data de desfășurare a evenimentului, suma achitată nu se restituie, având posibilitatea de a vizualiza înregistrarea evenimentului timp de 5 zile de la data desfășurării acestuia.

PREȚURI

400 lei + TVA

VREAU SĂ PARTICIP!
VREAU SĂ PARTICIP!

INCLUSE ÎN PREȚ

 diplomă de participare, la cerere
voucher sintact.ro (acces 15 zile)

ÎNSCRIERE

Înscrierea constă în emiterea unei facturi fiscale în baza căreia puteți achita taxa de participare. Factura poate fi emisă fie pe persoană fizică, fie pe persoană juridică (societate, cabinet, PFA).

VREAU SĂ PARTICIP!
Detaliile evenimentului
Tematica

webinarului

|1. Considerații generale privind actele administrative adoptate sau emise de autoritățile administrației publice locale (temei juridic, clasificare).

1.1. Actele administrative ale autorităților publice deliberative (hotărârile)– Inițiere (cu reflectarea dihotomiei puterea discreționară vs competența legată),  proceduri administrative anterioare, concomitente și posterioare adoptării actelor administrative ( bune practici și incidente procedurale cu analiza efectelor juridice produse).
1.2. Actele administrative ale autorităților publice executive (dispozițiile, autorizațiile de construire, certificatele de urbanism). 



|2. Rolul secretarului general al unității administrative-teritoriale în asigurarea principiului legalității în activitatea de adoptare sau emitere a actelor
administrative (filtrul primar de legalitate).



|3. Controlul de legalitate al prefectului asupra actelor administrației publice locale (concept, sferă de cuprindere, efecte).
Participanți
    Webinarul se adresează:
  • Aleșilor locali și funcționarilor publici din cadrul autorităților publice locale, personalului din cadrul instituțiilor publice, profesiilor liberale din sfera juridică, persoanelor interesate de principalele forme de activitate ale autorităților administrației publice locale.

Urmărește Wolters Kluwer

© 2024 Wolters Kluwer România. Toate drepturile rezervate

Evenimentul formează obiectul procedurii de aprobare în principiu de către INPPA. Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activitaților de pregatire profesională continuă, aprobată de Consiliul U.N.B.R.

Evenimentul formează obiectul procedurii de aprobare în principiu de către I.N.P.P.A. Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul U.N.B.R.

Lectorul evenimentului

Cosmin-Radu Vlaicu este doctor în științe administrative și ocupă funcția de Secretar General al Județului Sălaj. El este Președintele Asociației Secretarilor Generali ai Județelor din România și cadru didactic asociat la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj.

Cosmin-Radu Vlaicu

•    Participanții la acest prim modul vor avea ocazia ca în urma audierii tematicii prezentate,  în urma analizei de bune practici dar și a jurisprudenței relevante în materie, să își extindă cunoștințele în ceea ce privește regimul juridic al actelor administrative emise sau adoptate de autoritățile administrației publice locale prin prisma procedurii necontencioase care le guvernează.
Beneficii participanți

Participanții la acest prim modul vor avea ocazia ca în urma audierii tematicii prezentate,  în urma analizei de bune practici dar și a jurisprudenței relevante în materie, să își extindă cunoștințele în ceea ce privește regimul juridic al actelor administrative emise sau adoptate de autoritățile administrației publice locale prin prisma procedurii necontencioase care le guvernează.