Sănătatea Media Group în parteneriat cu Wolters Kluwer România organizează pe data de 23 octombrie 2015, începând cu ora 14.00, la Hotel Pullman World Trade Center (Piata Montreal nr. 10), dezbaterea "Plățile informale în sistemul sanitar. Obstacole și soluții".

Evenimentul are loc în contextul în care “Proiectul de Lege privind realizarea unor venituri suplimentare de către unităţile medicale publice” a trecut de Senat şi se află în dezbatere în Camera Deputaţilor (camera decizională). În acest sens, actorii implicati în sistemul medical sunt invitaţi să-şi formuleze punctele de vedere asupra acestei legi. Acestea vor fi analizate şi discutate în cadrul evenimentului împreună cu factorii decizionali din sistemul medical, precum şi cu reprezentanţii sistemului judiciar invitaţi la eveniment (judecători, procurori), alături de avocaţi şi mediatori. Astfel, la finalul manifestării vom putea formula concluzii, care să reprezinte interesele personalului medical, dar şi ale pacienţilor, urmând ca acestea să fie aduse la cunoştinţa parlamentarilor spre a fi incluse în legea la care am făcut referire mai sus. 

Forma acestei Legi o găsiti aici!

Cadrul discuției este dat existența unor realități de drept și de fapt, care acționează în acest moment asupra fiecărui cadru sanitar, influențând modul cum aceștia sunt percepuți, acuzați sau criticați, în absența unei forțe comune care să le apere interesele:

Situația de fapt – concepția pacientului:

Pacienții sunt ferm convinși că acceptarea plăților suplimentare de către medic va crește calitatea actului medical și va oferi un plus de siguranță pentru a spera în propria vindecare. Dacă medicul refuză să primească donații sau plăți informale atunci pacientul își pune problema că medicul fie nu știe cu exactitate diagnosticul, fie nu vrea sa-l trateze bine, fie nu cunoaște metodele optime de tratament și, prin urmare, acesta ar fi motivul pentru care ar refuza „atenția” venită din partea pacientului.

 

PARTICIPAȚI ȘI DUMNEAVOASTRĂ!

VREAU SĂ PARTICIP!

Pentru mai multe informații vă stăm la dispoziție!
Persoana de contact:
Alexandra Zamfirescu

Tel: 031.22.44.156
E-mail: alexandra.zamfirescu@wkro.ro

© Toate drepturile rezervate S.C. Wolters Kluwer Romania SRL Cod Fiscal RO8451308 / Reg. Com. J40/4017/1996; Tel: 031.224.41.95; Email: marketing@wkro.ro

Organizatori:

Parteneri oficiali:

Parteneri Media:

Rezervă în calendar: 23 octombrie 2015
Locație: București - Hotel Pullman World Trade Center (Piața Montreal nr. 10)
          

Program: 14.00 - 18.30
Cost: 300 LEI + TVA
    
Sunt incluse:
 • prânz
 • Un voucher în valoare de 100 lei pentru înscrierea la una dintre conferințele sau atelierele viitoare Wolters Kluwer România
 • Un voucher în valoare de 500 lei pentru achiziția soluțiilor profesionale LexForce Wolters Kluwer

În cazul neprezentării, nenotificate in scris la alexandra.zamfirescu@wkro.ro cu 3 zile inainte de desfasurarea avenimentului, sumele achitate nu se vor restitui. Puteti opta pentru relocarea sumei catre un alt eveniment organizat de Wolters Kluwer România.

Situația de drept – confuzia legislativă

1. Legea drepturilor pacientului permite pacienților să ofere donații

Pe de o parte Legea drepturilor pacientului prevede că pacienții au posibilitatea de a oferi angajaților sau unității în care au fost îngrijiți plăți suplimentare sau donații, atât timp cât legea este respectată.

2. ICCJ a decis că medicii angajați în spitalele din sistemul public de sănătate nu au voie să primească de la pacienți plăți suplimentare sau donații, deoarece:

        a.Legea pacientului dă dreptul pacientului să ofere, dar nu dă dreptul medicului să primească

        b.Medicul are statut de funcționar public, putând fi acuzat de luare de mită

3. De curând a apărut un Proiect de lege privind prestarea de servicii și acte medicale la cererea pacientului, în spitalele publice, în care se încearcă o reglementare coerentă a realității relației medic-pacient, ținând cont de realități precum:

        a.dreptul pacientului de a prefera un anumit medic

        b.dreptul pacientului de a beneficia de investigații suplimentare, contra-cost

        c.spitalele pot oferi medicilor aparatura și spațiul adecvat pentru  acordarea de consultații în regim privat etc.

Acum, când reprezentații statului sunt puși față în față cu aceste realități, dezbaterea este crucială pentru a forma un curent de opinie. Se urmărește:

 • găsirea unor soluții general acceptate și în acord cu legislația existentă (la ora actuală generatoare de confuzii)
 • ascultarea  opiniilor medicilor, cei mai afectați de acest fenomen
 • crearea unei poziții comune care să ducă la o legislație coerentă.

 

 

Dacă ești manager de spital sau cadru sanitar angajat în sistemul public de sănătate acum ai ocazia:

 • să cunoști îndeaproape realitatea legislativă actuală
 • să îți exprim opinia și să ajuți la crearea unei poziții comune a medicilor, capabilă să influențeze cu adevărat legislația în domeniu
 • să sprijini și să participi activ la consolidarea imaginii profesiei tale
 • să înveți despre soluțiile actuale și cazurile frecvente care apar

Vino să te alături colegilor tăi precum și celor mai importante organizații din domeniu medical pentru a cunoaște îndeaproape tendințele de reglementare în domeniu!

Din tematica dezbaterii:

 • Consecințe absurde ale calificării ca funcționar public a medicului dintr-un spital de stat, în temeiul art. 175 alin. (2) C. pen.
 • De ce Înalta Curte de Casație și Justiție nu a legalizat plățile informale?
 • Soluții concrete pentru implementarea noii proceduri
 • Comentarii cu privire la art. 34 din Legea nr. 46/2003
 • Dreptul pacientului de a oferi plăți suplimentare, după primirea îngrijirilor medicale, poate reprezenta o cauză justificativă?
 • Dreptul de a oferi o plată celui căruia îi este interzis a primi
 • Dezbatere privind problema plăților informale din domeniul sanitar
Vezi situația plaților informale în Estul Europei si cât de recunoscatori sunt românii in raport cu ceilalți europeni

AGENDA

14.00 – 14.30 – Înregistrarea participanţilor/Welcome Coffee şi Patiserie

14.30 – 16.30 – Sesiunea 1 de dezbateri

14.30 – 14.40 – Introducere

14.40 – 15.00 Dr. Sorin Păun, Plata informală în sistemul medical românesc: DE CE?

15.00 – 15.20 Conf. univ. dr. Laurenţiu Beluşica, Plata informală în sistemul medical. Încotro?

15.20 – 15.40 – Dr. Mihai Negrea și Dr. Bogdan Tănase, medic primar chirurgie generală, Institutul Oncologic Bucureşti, Preşedinte Alianţa Medicilor pentru modernizarea Sistemului Medical, Plăţile informale - factor de alterare a relaţiei medic - pacient. Obiective ale Alianţei Medicilor pentru restabilirea relaţiei medic - pacient pe baza de încredere şi profesionalism

15.40 – 16.00 – Dr. Letiţia Coriu, medic primar ATI, Spitalul Universitar Bucureşti, Vicepreşedinte Alianţa Medicilor, Integritatea corpului medical, scop principal al Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical

16.00 – 16.30 – Pauză de cafea

16.30 – 17.50 – Sesiunea 2 de dezbateri

16.30 – 16.50 Avocat Antoniu ObanciaZamfirescu Racoţi & Partners, Explicarea unor concepte juridice de actualitate şi utilitate în domeniul plăţilor din sistemul medical

16.50 – 17.10  Procuror Nicoleta Stuparu, Societatea românească şi sistemul de plăţi informale abordare din punct de vedere penal

17.10 – 17.30 Jud. Mădălina Afrăsinie, Președinte Secția a VI-a Civilă, Tribunalul București, Aplicabilitatea Art. 34 alin. (2) din Legea nr. 46/2003, mit sau realitate!?

17.30 – 17.50 Lector univ. dr. Simona Maria Vlădica, Avantajele medierii în cauzele penale în care sunt implicate cadrele medicale

17.50-18.30 CONCLUZII

Please correct the following errors: