Dacă ești interesat de acest eveniment asigură-ți din timp participarea

PREZENTAREA EVENIMENTULUI

Începând cu criza financiară de la nivelul anului 2008, problemele asociate fenomenului de fraudă fiscală au reprezentat o preocupare constantă atât pentru structurile publice, cât și pentru structurile private. Astfel, la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivelul statelor membre, s-au demarat dezbateri în vederea definirii conceptului de fraudă fiscală și a limitelor acestui concept. Un rol primordial în atingerea acestui obiectiv îl joacă Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg care în jurisprudența s-a confruntat cu acest subiect.

Având în vedere că România este membră a Uniunii Europene, apreciem că discuțiile pe marginea conceptului de fraudă fiscală trebuie să aibă un rol primordial în contextul în care cu începere din anul 2010 politica statală s-a orientat în includerea fenomenului evaziunii fiscale în cadrul amenințărilor la adresa siguranței naționale.

În această ambianță cunoașterea și aprofundarea dreptului Uniunii Europene așa cum este acesta explicat de către interpretul oficial, instanța de la Luxemburg, trebuie să reprezinte o prioritate atât pentru practicienii dreptului fiscal, cât și pentru teoreticieni dreptului fiscal. Trebuie avut în vedere și aspectul că în raport de art. 148 alin. (2) și (4) din Constituția României dreptul Uniunii Europene deține supremația față de dreptul național.

Enjoy the retail and dining amenities
with a beachfront lifestyle

BENEFICII PARTICIPANȚI

 • Cunoști conceptul de fraudă fiscală și delimitarea acestuia de conceptul de optimizare fiscală
 • Dobândești o perspectivă integrată și analitică asupra dreptului fiscal european aplicabil în materie de fraudă
 • Îți dezvolți cunoștințele și abilitățile de a dispune sesizarea cu titlu preliminar a Curții de Justiție a Uniunii Europene
 • Te informezi despre ultimele tendințe jurisprudențiale de la nivelul CJUE în materie de fraudă fiscală
 • Afli care sunt raporturile CEDO-CJUE în materia dreptului fiscal și influența acestora asupra noțiunii de fraudă fiscală

© Toate drepturile rezervate S.C. Wolters Kluwer Romania SRL Cod Fiscal RO8451308 / Reg. Com. J40/4017/1996; 
Tel: 031.224.41.95; Email: marketing@wkro.ro

FRAUDA FISCALĂ

Aplicarea jurisprudenței CJUE

Cunoașterea dreptului european reprezintă un instrument util care trebuie să se regăsească în arsenalul oricărei persoane care dorește să evite greșelile de interpretare a legislației referitoare la frauda fiscală.

TEMATICA SEMINARULUI

 • Contextul și influența dreptului european asupra dreptului fiscal;
 • Definirea și prezentarea principalelor elemente ale conceptului de fraudă fiscală în dreptul european și transpunerea acestora în dreptul național român;
 • Rolul CJUE în arhitectura sistemului juridic european și rolul procedurii preliminare;
 • Prezentarea jurisprudenței CJUE de la Halifax până la PPUH;
 • Paralelismul de proceduri fiscale și penale în lumina jurisprudenței CJUE și CEDO;
 • Art. 11 C. fisc. (tranzacții artificiale) și art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005 (operațiuni fictive);
 • Stadiul actual al jurisprudenței naționale fiscale și penale în materie de fraudă fiscală;
 •  Propuneri de îmbunătățire a legislației în materie de fraudă fiscală;

Pentru mai multe informații
vă stăm la dispoziție!

Cristina Ghica 

031.22.44.158
cristina.ghica@wolterskluwer.com

Click aici pentru înscriere!
În preț sunt incluse următoarele:
 • diplomă de participare,
 • pauză de cafea
 • voucher de 100 lei pentru înscrierea la unul din atelierele practice viitoare Wolters Kluwer*,
 • voucher iDrept Expert (acces 30 zile),
 • voucher de 450 lei discount pentru achiziția soluției juridice LexForce.
 * Voucher-ul de 100 lei oferit pentru evenimentele viitoare poate fi folosit doar pentru seminariile și conferințele organizate strict de Wolters Kluwer, nu și cele în parteneriat, 
un voucher per participant și doar din costul întreg de participare (reducerile nu se cumulează). De asemenea, acestea au o valabilitate de 3 luni din data evenimentului 
la care îl primiți.

                 PREZENTARE
                 SPEAKER


Tudor Dumitru Vidrean-Căpușan este absolvent al studiilor de licență din cadrul Facultății de Drept UBB Cluj-Napoca. Totodată, este și absolvent al studiilor de master „Dreptul european al afacerilor” din cadrul aceleiași facultăți. În prezent, este doctorand în cadrul Facultății de Studii Europene UBB Cluj-Napoca cu tema „Argumente pentru un Cod fiscal al Uniunii Europene”.

Este avocat în cadrul Baroului Arad specializat în toate tipurile de litigii de drept fiscal care implică și elemente din dreptul Uniunii Europene. A fost implicat în mai multe proceduri preliminare din fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, cum ar fi afacerea Salomie/Oltean (fază scrisă + fază orală) sau Capoda (faza scrisă).

Sub aspect publicistic, este autor a mai multor articole de specialitate în zona dreptului fiscal european și coautor al lucrării Codul de procedură fiscală. Comentarii pe articole (2016). Începând cu anul 2013 este responsabil cu seminariile la disciplina Dreptul finanțelor publice din cadrul Facultății de Drept UBB Cluj-Napoca, iar începând cu anul 2017 este responsabil cu seminariile la materiile Dreptul Uniunii Europene și Dreptul Internațional Public cu predare în limba engleză la Facultatea de Studii Europene UBB Cluj-Napoca.

SEMINAR 21 APRILIE 2017

CONDIȚII DE PARTICIPARE

CÂND ȘI UNDE?

21 aprilie 2017, orele 14:00 – 18:00

Sala de cursuri Wolters Kluwer România, 
Bd. Tudor Vladimirescu nr. 22, 

Clădirea Green Gate, etaj 6, sector 5, București

Preț participare:
Early Booking
(până la 06 aprilie): 350 LEI + TVA


Late Booking
(din 07 aprilie): 450 LEI + TVA


Notă: În cazul neprezentării nenotificate în scris cu minim 3 zile înainte de desfăşurarea evenimentului la adresa cristina.ghica@wolterskluwer.com, suma achitată nu se va restitui, însă poate fi folosită pentru un alt eveniment organizat de Wolters Kluwer România.