Apărarea drepturilor încălcate de autoritățile naționale prin invocarea Cauzei Costanzo

sau

Cum poți evita un proces în contencios administrativ

Află noi modalități de protecție a drepturilor tale și ale clienților tăi cu ajutorul instrumentelor puse la dispoziție de dreptul UE!

Prioritatea dreptului european are ca efect apariția de NOI MODALITĂȚI NON-CONTECIOASE de protecție a drepturilor de sorginte europeană.

Din 2007 aceste instrumente juridice sunt și la dispoziția juriștilor români. În ciuda avantajelor oferite, în practică, s-a constatat insuficienta cunoaștere a modalităților de utilizare și, în consecință, o reticență în a le invoca.

Invocarea efectelor Cauzei Costanzo oferă posibilitatea de a apăra drepturile particularilor, în cazul încălcării lor de către autoritățile naționale, FĂRĂ A SE RECURGE LA UN PROCES ÎN CONTENCIOS ADMINISTRATIV sau FISCAL.

Aria de aplicabilitate este foarte largă și vizează contenciosul administrativ, contenciosul fiscal, contenciosul asigurărilor sociale și alte domenii în care se pot contesta măsurile luate de autoritățile naționale.

Acest seminar oferă:

 • cunoașterea aprofundată a efectelor cauzei Costanzo
 • învățarea modului în care aceste efecte pot fi invocate
 • pașii de urmat în cazul în care se utilizează acest instrument juridic.

Beneficiile participanților:

 • Afli noi modalități practice de a obține protecția drepturilor încălcate de autoritățile naționale
 • Devii mai pregătit în abordarea cauzelor de contencios administrativ și fiscal într-o manieră complexă, aliniată la standardele europene
 • Obții informație specializată și expertiză pentru a lucra cu instrumentele oferite de Dreptul European

Introduceți datele și vă contactăm noi

Vreau să particip!

Pentru mai multe informații, colega noastră vă stă la dispoziție:

Cristina Ghica

(031) 22.44.158

în cel mai scurt timp!

Tematica seminarului:

I. ELEMENTELE OBLIGAȚIEI Costanzo:

1. Cauza Costanzo și conținutul obligației Costanzo.

2. Condițiile în care poate fi invocată obligația Costanzo în sarcina autorităților administrative.

II. EXCEPȚIA GENERALĂ de la aplicarea obligației Costanzo:

Dispozițiile de drept naționale pot fi interpretate în conformitate cu dreptul UE aplicabil (obligația Von Colson) de către autoritățile administrative pentru a se atinge același rezultat urmărit de către justițiabil.

III. CONSECINȚELE NEÎNDEPLINIRII OBLIGAȚIEI Costanzo de către autoritățile administrative și maniera în care poate fi sancționat juridic un astfel de comportament:

a. instanța va constata existența unei culpe procesuale a organelor administrației, sau

b. invocarea răspunderii civile delictuale și aplicarea răspunderii Francovich, respectiv nașterea dreptului la reparația prejudiciului cauzat de către organele administrației, sau

c. condamnarea statului membru pentru neîndeplinirea obligațiilor, cu recuperarea ulterioară, în instanță, a prejudiciilor eventual cauzate de către organele administrației

În cadrul acestei secțiuni se vor arăta și apărările invocate de către autoritățile administrative în diferite cauze de pe rolul instanțelor din România, pentru a nega fie existența vreunei culpe, fie apariția unei răspunderi civile delictuale în sarcina lor.

IV. STUDIU DE CAZ

Situația specifică a apariției unei hotărâri CJUE și efectele pe care această hotărâre le poate produce, în temeiul obligației Costanzo, în față organelor administrației/autorităților administrative naționale.

V. POSIBILE DEZVOLTĂRI VIITOARE ale obligației Costanzo în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.

ALEGE SĂ DEVII UN JURIST EUROPEAN!

16.00 – 16.15 (Welcome Coffee)
16.15 – 18.00 (Sesiunea 1)
18.00 – 18.15 (Coffee Break)
18.15 – 20.00 (Sesiunea 2)

ADMINISTRATIV - AGENDA

PROGRAM

 • Data:     Miercuri, 24 Februarie 2016
 • Locație: Sala de cursuri Wolters Kluwer, Bucureşti, Bd.Tudor Vladimirescu 22, Clădirea Green Gate, etaj 6

PREȚ PARTICIPARE

 • Early Booking (până la 31 ianuarie 2016):   300 LEI + TVA
 • Late Booking (după 31 ianuarie 2016):        400 LEI + TVA

Sunt incluse în preț:

 • diplomă de participare,
 • pauze de cafea, finger food,
 • voucher de 100 lei pentru înscrierea la atelierele practice viitoare Wolters Kluwer,
 • voucher Acces iDrept Expert 30 zile,
 • 450 lei discount pt achiziție LexForce.

Notă: În cazul neprezentării nenotificate în scris cu minim 3 zile înainte de desfăşurarea evenimentului la adresa la cristina.ghica@wkro.ro, suma achitată nu se va restitui, însă poate fi folosită pentru un alt eveniment organizat de Wolters Kluwer România.

Fii informat! Urmărește noutățile despre evenimentele viitoare Wolters Kluwer pe pagina noastră de Facebook!

© Toate drepturile rezervate S.C. Wolters Kluwer Romania SRL Cod Fiscal RO8451308 / Reg. Com. J40/4017/1996; Tel: 031.224.41.95; Email: marketing@wkro.ro

Trainer

În prezent, Mihaela lucrează ca asistent de cercetare la Facultatea de Drept și Științe Sociale din Craiova, pregătind teza de doctorat "Protecția jurisdicțională a drepturilor fundamentale la nivel național". Mihaela este membru al echipei juridice.ro, având sub coordonare proiectele "Întrebări preliminare" și "România la CEDO".

A fost speaker invitat, printre altele, la conferința Public Law in an Uncertain World a New York University School of Law (1-3 iulie 2015), la conferința Rethinking the Boundaries of Public Law and Public Space a European University Institute (26-28 iunie 2014), și la conferința The national interest in European Union law and governance, a Hungarian Academy of Sciences, Centre for Social Sciences (3-4 iulie 2014). În țară, Mihaela a fost ultima dată speaker invitat la dezbaterea Suspendarea şi reluarea judecăţii după pronunţarea CJUE în privinţa trimiterii preliminare, din noiembrie 2015.

În timpul activității sale de cercetare, Mihaela a realizat stagii de pregătire atât la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cât și la Curtea Constituțională a României. Este autoarea a numeroase articole despre dreptul european, apărute în reviste de specialitate și în mediul online.

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel este jurist specializat în dreptul Uniunii Europene, obținând atât o diplomă postuniversitară în dreptul Uniunii Europene de la Universitatea Cambridge (2008), cât și un LL.M în dreptul Uniunii Europene de la Universitatea din Luxembourg (2010). 

Please correct the following errors: